Космическият телескоп Джеймс Уеб видя истинско чудовище“ в дълбокия космос – прашна

...
Космическият телескоп Джеймс Уеб видя истинско чудовище“ в дълбокия космос – прашна
Коментари Харесай

Телескопът Webb видя истинско „чудовище: то лети с писъци в бездната СНИМКА

Космическият телескоп Джеймс Уеб видя „ същинско страшилище “ в дълбокия космос – прашна вселена, в която всяка година се раждат стотици звезди.

Астрономи от Тексаския университет (UT) в Остин видяха злокобно алено леке ​​в данните от телескопа, което беше разпознато като галактиката AzTECC71. Формира се почти 900 милиона години след Големия гърмеж.

Според получените данни, галактиката наподобява на фантом с две очи и огромна отворена уста, като че ли лети с вик към бездната, пише DailyMail.
 Снимка: NASA
Откритието може да революционизира разбирането на науката за ранната Вселена, защото такива солидни звездни питомци преди се смятаха за доста редки. Но откритата вселена допуска, че такива обекти може да са 3-10 пъти по-често срещани във Вселената.

„ Този ​​обект е същинско страшилище. Въпреки че наподобява като малко леке, той в действителност създава стотици нови звезди всяка година. И фактът, че даже такова рисково събитие е едвам очевидно в най-хубавите изображения на най-новия телескоп, доста ме вълнува. Това евентуално допуска, че цяла популация от галактики се е скрила от нас ", споделя Джед Маккини, откривател в Тексаския университет в Остин.

Светещата капка AzTECC71 беше видяна за първи път от наземни телескопи, само че изцяло изчезна в изображенията от галактическия телескоп Хъбъл. Факт е, че прашните галактики са сложни за обрисуване, защото по-голямата част от светлината от техните звезди се всмуква от завеса от прахуляк, което води до звездна светлина, забележима единствено при по-дълги (червени) дължини на вълната.

Галактиката е открита от телескопа Webb с помощта на способността му да улавя елементи в инфрачервена светлина.

„ Досега сме виждали единствено галактики в ранната Вселена от оптичната вероятност, предоставена от телескопа Хъбъл “, акцентира Маккини.

Екипът първо откри обекта в данни от телескопа ALMA в Чили. Това разреши на астрономите да стеснят местоположението за търсене и да го сканират с галактическия телескоп Webb.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР